lørdag den 27. august 2011

toxoplasmose/Toxoplasma og Immundefekt

Ikke en god coctail hvis toxoplasmose er aktiv når man har immundefekt. Har lige fået bekræftet denne uge at jeg har haft toxoplasmose, men den er ikke aktiv. Derfor har jeg haft det ad helvede til i flere år fordi jeg ikke har været i behandling, går jeg selv udfra. Får helt kriblen under huden bare ved tanken om at jeg har de parasitter i kroppen. Godt nok ulækkert. Pas på hvad du propper i din mund og rører ved. Det siges at katteafføring kan indeholde millioner af de parasitter(oocyster), men de kan kun skide dem ud een gang i deres katteliv (desværre siger man en kat har 9 liv - er dog trods alt stadigvæk glad for mine katte;) Nu bruger jeg handsker hvergang jeg tømmer deres kattebakke. Nok en god ide..Men har man allerede fået parasitten i kroppen kan den ligge i dvale og vågne op flere år efter...hvad der lige kan trikke den igang igen - aner jeg ikke..men gætter på et dårligt immunforsvar.
Det er ikke kun kattes fæces at der smittes fra, det er også råt kød(f.eks fars), ikke helt gennemstegt kød, dårlig afvaskning af grøntsager, brug handsker ved håndtering af råt kød og katteafføring, hvis du er gravid eller har nedsat immunforsvar!, man kan risikere at det ufødte barn bliver retarderet og få mange andre sygdomme. Ja og immundefekte kan få hjernehindebetændelse mv. og dø af det!
Det her er ikke en skræmmekampagne men da jeg er blevet meget opmærksom på min krop og også tænker på mine medmennesker samtidig med vil jeg lige udspecificere lidt mere omkring smittevejene.
Oocysterne er meget resistente, og kan findes spredt i omgivelserne, f.eks. i jorden, sandkasser, og græs. Oocysterne kan også findes indenfor i huset eller i stalden. Men læs selv på google eller wikipedia, der står udførligt omkring Toxoplasma.